Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2017.10.03 - 2017.12.16.
Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
Budapest, Pécs

Bátorság, tehetség, szerencse! Ezek mindegyikére szüksége van azoknak, akik úgy döntenek, a karmesteri pálca lesz életük kiserője. Szemben a zenekar, hátuk mögött a közönség, a Maestro, a Mester pedig ott áll kozepen, figyelő szemek kereszttüzében. Hangszere a zenekar. Nem tudja a hátán cipelni, megbújtatni egy táskában, hanem keresi az alkalmakat, mikor találkozhat velük. Minél többfélével, minél profibbakkal, minél izgalmasabb feladatok mentén, készülve a megismételhetetlen pillanatokra.

A Filharmónia Magyarország által rendezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny arra vállalkozott, hogy a magyarországi televíziós karmesterversenyek hagyományát felelevenítve, új lehetőségekkel színesítve kinyisson egy nagyon vágyott ajtót a fiatal tehetségek számara, amin átlepve különleges koncertfelajánlások, díjak, a közönség szeretete, a zenekarok elismerése várja őket.

40 ország 186 fiatal karmestere jelentkezett a megmérettetésre, amit a budapesti Erkel Színház közönsége és a pécsi Kodály Központ látogatóin túl az egész ország nyomon követhetett az M5 csatornáján október 20-tól december végéig péntek esténkén, de a Filharmónia weboldalán a nemzetközi verseny izgalmait külföldön is figyelemmel kísérhették.

Álljon itt látszólag két szélsőséges vélemény két kiváló karmestertől:

„Ha jobban olvasol az emberek szívében, mint a kottában akkor már közelebb jutottál ahhoz, hogy jó karmester légy” (Kobayashi Ken-Ichiro)

“Egy zenekar nem demokratikus intézmény, csak egy vélemény van, az enyém.” (Solti György)

Szerintünk egy a jó karmester mindkettőt meg tudja valósitani…